tiistai 31. toukokuuta 2016

Tukholman täydelliset ruokailukokemukset

Usein eri maahan tai jopa eri kaupunkiin matkustaminen tuo heti ensimmäisenä mieleen ruokavalioni. Noudatan pääosin gluteenitonta ja laktoositonta ruokavaliota, ja lisäksi olen huomannut, että tietyt raaka-aineet aiheuttavat minulle tukalan olon. Näiden rajoitteiden takia olen hyvin tarkka siitä, mitä haluan suuhuni laittaa ja etenkin siitä, missä. Lisäksi pidän erityisen tärkeänä syödä tasaisin väliajoin niin jaksamisen kuin kiukuttelun välttämisen kannalta.. :D Olin etukäteen ennen meidän Tukholman opintomatkaa googlaillut ruokapaikkoja ja ruokatarjontaa, jotta osaisin suunnata oikeisiin paikkoihin ja saada maistuvaa, terveellistä ja minulle sopivaa syötävää. Odotukseni olivat melkoisen korkealla jo etukäteen, mutta vielä mitä, Tukholma ylitti kyllä kaikki odotukseni mennen tullen!!

Tukholmasta mieleen jäi niin hyviä kuin huonojakin kokemuksia ruokailusta, mutta haluan kertoa kahdesta erittäin positiivisesta kokemuksesta, joita tulen varmasti muistelemaan lämmöllä pitkään. Positiivisin yllätys oli se, miten Ruotsissa ollaan tässäkin asiassa niin paljon Suomea edellä.

Yövyimme Scandic Malmen-hotellissa, jonka aamupalaa voisin hehkuttaa loputtomiin! Olin muutama kuukausi ennen tätä Tukholman reissua ollut Suomessa Scandic-hotellissa ja syönyt siellä surkeaa aamupalaa, joten odotukseni eivät olleet kovinkaan kummoiset ja olinkin jo pistänyt ylös muutaman aamupalapaikan, johon suunnata jos hotellin aamupalalta ei olisikaan löytynyt mitään suuhun pantavaa. Yllättäen Scandic Malmön aamupala osottautuikin parhaaksi hotelliaamupalaksi, mitä olen ikinä syönyt. Ensimmäisenä kiinnitin huomioni kurkulla, vesimelonilla ja sitruunalla maustettuihin kauniisiin vesiastioihin ja pieneen kylttiin, jossa kerrottiin, että ihmisten pitäisi juoda enemmän vettä vuorokaudessa. Juon aina ensimmäisenä aamulla herättyäni kotona lasin kylmää, sitruunalla maustettua vettä, joten olo oli kotoisa ja niin positiivisesti yllätetty. Lisää positiivisia yllätyksiä alkoi satelemaan, sillä huomasin kokonaan oman gluteenittoman pisteen, mistä sai gluteenittomia leipiä, keksejä, pipareita ja muroja. Siis ihan oikeesti!! En ole ikinä missään törmännyt tälläiseen, joten otin kyllä kaiken ilon irti kyseisestä pisteestä! Tämän vieressä oli jääkaappi, joka oli täynnä korvaavia tuotteita maitotuotteille. Oli riisi-, soija- ja kauramaitoa sekä jugurtteja, kasvipohjaisia levitteitä ja ties mitä, en meinannut uskoa silmiäni ja kaikkea oli tietenkin päästävä kokeilemaan! Aamupala meni hihkuen ympäri ravintolaa kuvia otellen ja kotiin kuvia ja ylistysviestejä laitellen, ja mikä parasta, aamupalan jälkeen ei turvottanut tai tuntunut yhtään tukalalta, toisin kuin yleensä hotelliaamupalojen jälkeen. Täydet kymmenen pistettä, ellei enemmänkin!! (Btw kun Googlaa Scandic Malmenia, tulee heti toisena hakusanana "scandic malmen frukost pris" joten siitäkin voi ehkä päätellä aamupalan suosiota ;))




Toinen ruokarakkauskokemus tuli, kun pääsimme jo etukäteen muistiin laittamaani paikkaan, Joe & The Juice kahvilaan. Kahvilassa tarjoillaan mm. tuorepuristettuja mehuja, smoothieita, kahveja ja leipiä. Kaikki tuotteet tehdään paikanpäällä asiakkaan tilauksesta ja kaiken sai tilattua (ekstramaksusta) gluteenittomana. Vaikean valinnan jälkeen päädyin tilaamaan Prince of the Greens mehun ja avokado sandwichin. Ei varmaan tarvitse edes sanoa kuinka hyviä molemmat oli ja kuinka onnellinen olin siitä, että pääsin niitä maistamaan!

"JOE & THE JUICE want to communicate the importance of health without being arrogant, to offer people something more than the benefits of vitamins and minerals. We believe that healthy lifestyle choices shouldn’t have to be a sacrifice of fun and community. Hopefully, a visit to our stores will reflect that belief, and have you leaving with a juice in your hand and a smile on your lips." (joejuice.com)





Toivon ja odotan kovasti että Suomeenkin rantautuisi enemmän näitä trendejä kuten terveellisyys ja erilaiset ruokavaliot, ja sitä myötä tulisi enemmän Joe & The Juicen kaltaisia ruokapaikkoja. Mitä nopeammin, sen parempi jos minulta kysytään. Suomesta Joe & Juicen tyylisiä mehubaareja löytyy vain muutamia, lähinnä Helsingistä, mikä on suuri harmi. Kysyntä ei varmastikaan olisi vielä samaa luokkaa kuin Tukholmassa, mutta haluan ainakin uskoa, että niistä innostuttaisiin kunhan vain niitä pääsisi kokeilemaan ja sitä kautta ihastumaan. Kiinnostus ja innostus luultavasti lisääntyisivät siinä kohtaa, kun ihmiset huomaisivat, miten paljon parempi olo ja fiilis vaikkapa juuri tuorepuristetusta mehusta tulee verrattuna esimerkiksi tuhtiin lounaspöytään tai kiiressä haettuun Mäkkärin hampurilaiseen (been there done that..). Omasta puolestani voisin melkeinpä vannoa käyväni päivittäin tällaisissa "terveys"baareissa, jos niitä vain olisi enemmän ja lähempänä. Ja sitten on vielä ne hotelliaamupalat. Suomessa joka ikisestä hotellista saa niitä perusjuttuja, mutta kuinka monesta saa esimerkiksi oikeasti hyvää gluteenitonta leipää tai maidottomia vaihtoehtoja maitotuotteille? Itse en valitettavasti vielä ole tällaiseen hotelliin törmännyt, mutta jos sellaisen jostain onnistun bongaamaan, niin menen kyllä juoksujalkaa testaamaan! Näiden uudistuksien Suomeen tuloa odotellessani aion muistella lämmöllä Tukholmaa ja heidän edistynyttä ruokavaliopolitiikkaansa, terveyshypetystä ja kiinnostusta erikoisruokavalioihin. Onneksi nappasin lähikaupasta muutamia välipaloja mukaan pahan päivän varalle ;)


Good food makes me happy :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti