tiistai 31. toukokuuta 2016

Mielipiteitä hyperdigitalisuudesta

Yksi katsomistani webinaareista oli Digitalisaatiolla Maailmanvalloittajaksi, jossa Johannes Koponen puhui älykkäästä ympäristöstä ja hyperkytkeytyneestä maailmasta. Esimerkeiksi tällaisesta hän antoi tilanteen, jossa portaita kävellessä ja kaiteesta kiinni otettaessa kaide mittaa pulssin ja ilmoittaa terveydentilasta tai lämpötilan ollessa liian kylmä, jolloin seinään voi "piirtää" termostaatin ja sitä kääntämällä huoneen lämpötilaa saa säädettyä.Tällaisessa ympäristössä kaikki sähkönen ja kaikki ihmisen tekemä on yhdistetty, kaikki on liitettynä nettiin. Tavallisia esineitä ja asioita, kuten esimerkiksi avaimia, ei enää tarvita.

Tästä webinaarista tuli mieleeni tämä alla oleva video, joka on näytetty meille useilla eri kursseilla. Videon moneen kertaan nähneenä, on mielipiteeni ja ajatukseni tästä asiasta muuttunut monesti. Ensimmäisellä kerralla tuijotin videota suu ja silmät pyöreänä, ja mietin että vau, voiko noin oikeasti joskus olla?! Toisella kerralla tajusin, että tämä on ihan kohta normaalia nykyaikaa. Tämän toisen kerran jälkeisillä kerroilla olen alkanut miettimään, onko tämä hyvä vaiko sittenkin huono asia. Yhtäkkiä alkoi jopa ahistamaan, mennäänkö jo liian digitaaliseen suuntaan? Video alkoi herättää hirveästi kysymyksiä. Mitäs jos tulee jokin oikosulku, mitä silloin tapahtuu? Miten vanhukset pärjäisivät tällaisessa teknologiaviidakossa? Mitä nykyaikaisille televisioille, navigaattoreille, kirjoille ynnä muille tapahtuu, kun nämä videolla nähdyt älylaitteet tulevat käyttöön? Ollaanko sitten kokoajan "online-tilassa"? Sen myönnän, että videolla kaikki näyttää todella helpolle ja kätevälle ja  se siinä varmasti on tarkoituskin, mutta olisiko se oikeasti sitä? Mielestäni maailma menee kokoajan enemmän ja enemmän liikaa digitaaliseen suuntaan. Olen ehkä tavallaan hieman vanhanaikainen, mutta arvostan edelleen oikeita kirjoja, sitä että lapset leikkivät tavallisia leikkejä ilman elektroniikkaa ja sitä, että elämä jatkuu vaikka netti tai sähköt menisi hetkeksi poikki. Tekniikka on ihmeellistä ja hienoa, mutta kohtuudella kaikkea.




Tätä mieltä ollaan täällä, mitä ajatuksia video ja mielikuva tällaisesta hyperkytkeytyneestä maailmasta herättää sillä puolella ruutua?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti